A bőrgyógyászatban kiemelt jelentőségű feladat az anyajegyek vizsgálata, ugyanis a melanómának nevezett festékes bőrrák legtöbbször anyajegy talaján alakul ki. A bőrrák kialakulása megelőzhető, illetve maga a betegség még időben diagnosztizálható rendszeres szűrővizsgálattal. Ezért azoknál a pácienseknél, akiknek nagyszámú, szabálytalan, vagy sötét színű anyajegye van a test bármely területén, elengedhetetlen a folyamatos bőrgyógyászati ellenőrzés.
Az anyajegyeket egy speciális készülékkel, ún. dermatoszkóp segítségével vizsgáljuk.
Amennyiben orvosilag indokolt, az anyajegy plasztikai sebész bevonásával eltávolításra kerül.
A pácienseknek javasoljuk az évente (szükség esetén félévente) történő átvizsgálást.
Az ekcéma legtöbbször veleszületett hajlamon alapuló, vagy szerzett bőrgyulladás, melynek jellemzője az érintett terület gyulladása, szárazsága és viszketése.
A betegség súlyosságától függően külső és belső gyulladáscsökkentő, valamint hidratáló kezelést alkalmazunk a tünetek megszüntetésére.
Életviteli tanácsokkal látjuk el betegeinket, és javaslatot teszünk a napi bőrápoláshoz szükséges kozmetikumokra is.
A bőrrák egy összefoglaló név, mely nagyon sokfajta daganat típust takar, egészen a legenyhébbtől a legrosszabb indulatú tumorig. Általában jellemző, hogy a bőrrák nem fáj, tehát a fájdalom, mint kórjelző tünet nem hívja fel a páciensek figyelmét betegségükre. Abban az esetben, ha a betegnek „be nem gyógyuló sebe” van, forduljon bőrgyógyászhoz, mert felmerül a bőrdaganat lehetősége.
Melanóma szempontjából a legfontosabb intő jel, ha egy anyajegy megváltozik. Ebben az esetben elengedhetetlen a bőrgyógyászati szakvizsgálat, szükség esetén a minél előbbi műtéti eltávolítás.
Nem melanóma típusú bőrdaganatoknál (pl. bazalióma) lehetőség van a fagyasztással (kryoterápia) történő kezelésre is. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor sebészi úton kell eltávolítani a bőrdaganatot.
Fontos feladat továbbá a bőrt érintő daganatos betegségen átesett páciensek rendszeres ellenőrzése, szűrése.
Sok ember mindennapjait megkeseríti a fokozott hónalj izzadás. A hagyományos spray-k, dezodorok, stiftek ezt a betegséget nem képesek orvosolni. Erre a problémára szolgál a hónalj Botulin-toxinnal való injekciós kezelése.
A hónalj bőrébe injekciós technikával juttatjuk be a Botulin-toxoint, ezáltal megakadályozzuk a fokozott verejtékezést. Ez a hatóanyag azon idegvégződéseket blokkolja, amelyek stimulálják a verejtékmirigyeket.
A kezelés 3-5 nap alatt fejti ki a hatását és általában 8-12 hónapig tart.
A láb gombás fertőzése az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati probléma.
Legtöbbször a lábujjak között, a talpon jelentkezik hámló, viszkető tünetek formájában.
Körömgomba esetén a köröm megvastagszik, elszíneződik, sárgássá válik.
A láb- és köröm gombás fertőzése olykor átterjedhet a test egyéb részére, a hónaljba és a combtő környékére is.
Kezelése sokszor igen hosszadalmas és a fertőzés hajlamos a kiújulásra.
Általában tinédzser korban kezdődő, gyakori bőrbetegség. Jellegzetesen az arcon, a nyakon, a mellkason és a háton alakul ki, mely kezelés nélkül nem gyógyul, sőt később a bőr hegesedését eredményezheti. Ezért nagyon fontos minél előbb elkezdeni a megfelelő terápiát.
Az időben elkezdett kezeléssel a betegség véglegesen gyógyítható. Napjainkban kiváló, belsőleg és külsőleg alkalmazható gyógyszerek állnak rendelkezésünkre.
Később a betegségből esetlegesen visszamaradó hegek is sikeresen kezelhetők lézerrel.
Sok ember problémája a fokozott tenyéri/talpi izzadás, mely megkeseríti a mindennapokat. A hagyományos oldatok, krémek ezt a betegséget nem képesek orvosolni, ezért egy hatékonyabb kezelés bevezetése vált szükségessé. Erre szolgál az ún. víz-iontoforézis készülék, mellyel akár otthon a TV előtt ülve is végezhető a kezelés. Használata rendkívül kényelmes és biztonságos!
Főleg gyermekkorban, de felnőtteknél is gyakran előforduló bőrprobléma, mely kezelés nélkül nő és szaporodik, ezért a mielőbbi eltávolítása szükséges.
A szemölcsöket műtéti úton (Volkman kanállal és/vagy radiofrekvenciás kauterrel) távolítjuk el. A műtét előtt helyi érzéstelenítést alkalmazunk, így a beavatkozás fájdalommentes.